Elleboog- en knieblessures bij het schermen

Preventie en behandeling

                                                                                                                                                                                                                             

Hoewel traumatische verwondingen in het schermen minder vaak voorkomen, zijn schermers wel vaak vatbaarder voor overbelastingblessures. De asymmetrie van de sport, repetitieve bewegingen en soms ongemakkelijke houdingen die nodig zijn voor sommige technieken, zijn daar de oorzaak van.

Dit artikel beschrijft enkele van de meest voorkomende verwondingen, hoe deze te vermijden zijn en mogelijke behandelingen. Het is puur als bron van informatie en educatie bedoeld. Elke verwonding moet van geval tot geval specifiek door een arts of fysiotherapeut worden onderzocht en dit artikel mag op geen enkele manier worden beschouwd als een vervanging voor het zien van een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg.

‘Schermerselleboog’

Eerst wordt de veelvoorkomende "schermerselleboog" beschreven. Deze overbelastingsblessure lijkt erg op een tenniselleboog, maar er zijn kleine verschillen in anatomische oorsprong. Deze blessure komt iets vaker voor bij floretschermers. Dit komt waarschijnlijk omdat bij floret meestal de pols het meest mobiel is en herhaaldelijk wordt gebruikt. Waarom, zou je je kunnen afvragen, bespreek ik de pols als het om een ​​blessure van de elleboog gaat?

De spieren die de polsbeweging regelen, zijn allemaal afkomstig van de mediale (het dichtst bij het lichaam) of laterale (naar de buitenkant van het lichaam) benige uiteinden van de bovenarm. De spieren die de polsflexie regelen (krulvingers en pols naar het lichaam toe) ontstaan ​​aan de mediale zijde en omgekeerd ontstaan ​​polsextensie (spreidende vingers en pols weg) aan de laterale zijde (rode cirkel). Laterale epicondylitis, de meer technische term voor "tenniselleboog", is letterlijk een ontsteking van de oorsprong van de spieren die de extensie van de pols regelen.

De polsextensoren (strekspieren van de pols) zijn om een ​​eenvoudige reden vatbaarder voor een overbelastingsletsel: onze grip is het sterkst wanneer de pols niet neutraal is, maar eerder licht gestrekt. U kunt dit eenvoudig testen door te proberen iets zo hard mogelijk vast te pakken en te observeren in welke positie uw pols van nature neigt.

Bij schermen maken mensen vaak de fout hun wapen te stevig vast te pakken. Vooral bij floret hebben schermers de neiging om veel repetitieve bewegingen van de pols te gebruiken. Dit is anders dan bijvoorbeeld degen, waarbij tikken minder vaak voorkomen en de arm de neiging heeft om meer als een geheel te bewegen, in een kleiner bewegingsbereik.

Dit overmatig gebruik kan zeer belastend zijn voor de strekspieren en kan leiden tot chronische ontsteking van het gebied waar ze ontstaan. Dit leidt tot pijn bij het grijpen, het krachtig bewegen van de pols en in het algemeen bijna alle bewegingen die nodig zijn om een ​​schermwapen te manipuleren.

 

Patellaire tendinitis of tendinitis van de patellapees (patella = knieschjf)

De volgende aandoening wordt gewoonlijk patella tendinitis genoemd. Patellaire tendinitis is een pathologische aandoening waarbij sprake is van ontsteking van de patellapees.

De quadriceps-spieren zijn uiterst belangrijk om de ‘en garde-positie aan te houden en voor het uitvoeren en herpositioneren van bijna alle voetenwerkbewegingen. De patellapees wordt hierdoor geactiveerd.

Hoe dieper de ‘en garde’, hoe groter de druk op deze pees, en hoe harder hij moet werken. Als een schermer veel traint of te veel conditieoefeningen doet in een zeer diepe ‘en garde’ of gehurkte houding, vooral met de knie naar voren over de voet (in plaats van de enkel), zal hij vatbaar zijn voor overbelasting en eventuele ontsteking van deze pees.

Deze aandoening kan bijna alle voetenwerk extreem pijnlijk maken en kan een schermer ervan weerhouden de juiste vorm te behouden.

 

Patellofemoraal pijnsyndroom

Ook het patellofemoraal pijnsyndroom, een apart type kniepijn is een vaak geziene blessure bij schermers.

Patellofemoraal pijnsyndroom of patella maltracking is een onbalans in het glijden van de knieschijf waarbij het kraakbeen achter de knie verslijt. In plaats van verticaal te glijden terwijl de knie buigt, wordt een maltrackende knieschijf naar de buitenzijde getrokken terwijl deze naar boven in de groef beweegt. Dit kan leiden tot pijn aan de buiten- en voorkant van de knie, klikgeluiden, zwelling en pijn van zowel activiteit als lange periodes van zitten. Veelvoorkomende oorzaken van patella-maltracking zijn onder meer problemen met voetuitlijning en spierkracht. Spieronevenwichtigheden in de quadriceps (voorste dij) of gluteus maximus (achter) kunnen loopcondities creëren die deze aandoening verergeren.

 

Behandelingen voor deze verwondingen:

Algemeen

Er zijn enkele veelvoorkomende behandelingen die kunnen werken om de symptomen van al deze verwondingen te verlichten. De eerste en eenvoudigste oplossing is over het algemeen in ieder geval een korte rustperiode.

Logischerwijs kan een overbelastingsblessure verbeteren en helpen bij genezing door de spieren en pezen minder te gebruiken. De meeste atleten kunnen of willen echter geen rustperiode nemen, vooral midden in het schermseizoen. Hoewel dit begrijpelijk is, zou ik adviseren dat de voordelen die opwegen door rust te nemen bij een overbelastingsblessure, veel groter zijn dan het vermeende verlies door het missen van een korte trainingsperiode.

Er zijn ook andere algemene behandelingen.

IJs leggen na een (intensieve) training of training is een vaak onderschatte manier om symptomen te verlichten. IJs zal niet alleen de pijn verminderen, het zal ook voorkomen dat geïrriteerde gebieden gaan zwellen en nog meer geïrriteerd raken. Ijs leggen moet over het algemeen 10-20 minuten worden gedaan, en nooit met het koude oppervlak in direct contact met de huid. IJs mag wel in geen geval als een permanente oplossing worden beschouwd. Maar het kan helpen om een ​​blessure beter beheersbaar te maken.

 

Bij een schermer/tenniselleboog wordt vaak gebruik gemaakt van ultrasone therapie. Het wordt zo genoemd omdat het gebruik maakt van "ultrasone" of hoogfrequente geluidsgolven, die niet hoorbaar zijn. Hoewel niet bewezen is dat het onder alle omstandigheden helpt, kan het zeker helpen bij weefselgenezing en het verbeteren van de bloedstroom en het weefselmetabolisme. Versterking van de onderarm en hand kan ervoor zorgen dat de spieren kunnen omgaan met de hoeveelheid stress die op hen wordt uitgeoefend tijdens het schermen. Passende krachtoefeningen, evenals volume, moeten worden voorgeschreven door een arts of fysiotherapeut.

Voor patellaire tendinitis krijgen sommige atleten verlichting van een kleine ondersteunende band die direct onder de knieschijf wordt geplaatst. Hoewel niet is bewezen dat deze de werking van het gewricht beïnvloeden, kunnen ze worden gedragen als ze de symptomen verminderen.

Knieversterking onder toezicht van een fysiotherapeut is echter de beste langetermijnoplossing voor deze blessure en kan enige tijd duren. Rust is nog steeds de beste behandeling en er moet voor worden gezorgd dat de verwonding in de eerste plaats wordt voorkomen.

 

De behandeling van het patellofemoraal syndroom moet ook worden begeleid door een fysiotherapeut, omdat dit meerdere oorzaken kan hebben. Als u er echter voor zorgt dat de knie recht is uitgelijnd tijdens het conditioneren en schermen, kan dit ervoor zorgen dat de knieschijf na verloop van tijd niet omhoog of naar een kant wordt getrokken.

Als een schermer de neiging heeft om zijn knie naar binnen te draaien tijdens het schermen, rollen en/of strekken, kan een ondersteunende band een goed begin zijn om het probleem op te lossen. Net als bij andere blessures, kan een juiste en gecontroleerde versterking een grote bijdrage leveren aan het helpen van het betrokken gebied bij het omgaan met de stress die erop wordt uitgeoefend tijdens sportactiviteiten.

 

Blessures voorkomen

De beste behandeling voor al deze verwondingen is natuurlijk preventie. Voor een schermerselleboog moet dit beginnen met een zorgvuldig onderzoek van de techniek. Als je het wapen te hard vastpakt, vooral bij een extreme hoek van polsextensie, word je vatbaarder voor irritatie. De greep moet worden onderzocht om er zeker van te zijn dat alle vingers op de juiste manier worden ondersteund. Ten slotte, vooral bij het nemen van positie zes, moet ervoor worden gezorgd dat u geen vreemde repetitieve bewegingen maakt, zoals schermers vaak doen.

Het aantal snelle afwisselende bewegingen van de pols moet zoveel mogelijk worden beperkt om irritatie te voorkomen. Er moet grote zorg worden besteed aan het wisselen van grepen en de activiteit met de nieuwe greep moet langzaam worden opgevoerd. Sommige grepen leggen een bijzondere druk op één vinger of stimuleren bepaalde bewegingen van de hand en pols. Als de spieren van een schermer niet gewend zijn aan deze spanningen, kunnen ze gemakkelijk geïrriteerd raken.

Wat de benen betreft, is een van de meest voorkomende fouten bij het trainen van jonge schermers het uitvoeren van repetitieve stuiteroefeningen aan het einde van squats. Dit is vooral een slecht idee bij jonge schermers, die minder snel de kracht hebben (vooral vanwege hun voortdurende groei) om dit soort oefeningen aan te kunnen. Er moet ook grote zorg worden besteed aan het onderzoeken van het voetenwerk van een schermer om te zorgen voor een juiste uitlijning.

Plyometrische oefeningen ( https://www.youtube.com/watch?v=qIZSi5pUnTk) mogen niet worden gestart voordat de schermer een goede stabiele basis van kracht heeft om op te werken, en er moet constant toezicht op worden gehouden om ervoor te zorgen dat hij/zij goed uitgelijnd en met een goede controle landt.

Ten slotte is de behandeling van een verwonding gemakkelijker als deze vroeg wordt opgemerkt. Jongere atleten moeten het verschil worden geleerd tussen spierpijn en daadwerkelijke irritatie, en moeten worden aangemoedigd om hun mening te geven als ze pijn hebben.

Atleten proberen het vaak "uit te vechten", en in veel van deze gevallen hebben ze later een veel langer revalidatieproces. Dit is evenzeer de verantwoordelijkheid van de coach als van de atleet. Als de coach van mening is dat ze niet bekwaam genoeg zijn om op de juiste manier toezicht te houden op versterking of merkt dat veel van hun studenten geblesseerd raken, moeten ze de hulp inroepen van een professional. Coaches en ouders moeten altijd letten op waarschuwingssignalen (hinken, pijnklachten, enz.), en elke pijn of blessure moet zo snel mogelijk worden behandeld om de kans op een succesvol herstel te vergroten.