Mentale voorbereiding - Tips voor competitie

Mentale voorbereiding op een toernooi is net zo belangrijk als fysieke voorbereiding. Een succesvolle schermer vereist sterke spieren, snelle reacties en verfijnde motoriek om zijn tegenstander te verslaan. Het hebben van een sterke geest, snelle houdingsreacties en op maat gemaakte mentale vaardigheden geeft een gelijkwaardige schermer een duidelijk voordeel ten opzichte van hun concurrentie.

 

"Mentale training is niet anders dan tactische, technische en conditie training. Je traint gewoon een bepaald onderdeel van de prestatie".

 

 

Mentale voorbereiding omvat deze vier belangrijke elementen:

1) Het gevoel dat je klaar bent om te concurreren. Het ontwikkelen van dit belangrijk aspect begint al lang voordat je daadwerkelijk gaat concurreren. Bij elke stap van de voorbereiding op een toernooi herinner je jezelf eraan dat je steeds meer klaar bent om te concurreren. Als je het gevoel hebt dat je er nog niet klaar voor bent, dan heb je al een grote tekortkoming in je voorbereiding gecreëerd.

2) Vertrouwen op je vaardigheden en capaciteiten. Het vertrouwen wordt gedefinieerd als weten dat je in staat bent om bepaalde vaardigheden uit te voeren. Het gevoel dat je een goede schermer bent omdat je de nodige vaardigheden op het nodige moment kunt uitvoeren, is een enorme stap in het mentale voorbereidingsproces. Er zijn schermers die enorme prestaties leveren die geen vertrouwen hebben. En aan de andere kant kan je vertrouwen hebben zonder de gewenste prestatie.

3) Focus :

Schermers weten dat hun sport focus en concentratie vereist. Misschien heb je wel eens vanaf de zijlijn "Focus!" geroepen naar een teamgenoot die het moeilijk heeft tegen zijn tegenstander. "Focus" is een algemeen en vaag woord. Vooral, waar moeten ze zich op focussen? Tijdens een gevecht moet je aan veel dingen denken, zoals de juiste vorm aanhouden, een open doelgebied creëren, afstand houden en kiezen welke tactische bewegingen je uitvoert. Hoe kun je dit allemaal tegelijk doen en toch "gefocust" blijven?

Het hangt af van je perspectief. Soms richten schermers zich op de vraag of ze de wedstrijd zullen winnen of verliezen. Ze denken op voorhand aan hoeveel treffers ze zullen nodig hebben om het tot een goed einde te brengen. Of ze slaan in paniek na een paar tegentreffers omdat ze een grotere kans op verlies hebben. De gedachte aan het winnen of verliezen van een wedstrijd kan erg afleidend zijn en vaak is de schermer dan niet langer gefocust.

Een gezonder perspectief zou zijn zich te concentreren op het schermen zelf. Dit houdt in dat men zich niet concentreert op het nodig hebben van een treffer, maar HOE de treffer te zetten. Dit kan je o.a. doen het gebruik van ‘signaalwoorden’, geen verwachtingen hebben, en je aandacht richten op wat je moet doen om de treffer te plaatsen.

- Signaalwoorden. Deze zijn een must voor elke schermer. Misschien gebruik je ze zelfs al. In plaats van overweldigd te raken door het denken aan elk klein dingetje dat je moet doen in een wedstrijd, gebruik je specifieke woorden of korte zinnen die je herinneren aan een paar dingen om je op te concentreren. Een paar voorbeelden zijn: "Richt naar", "Hand omhoog", of "Snelle voeten". Ik zou zeggen: "Aansluiten", om mezelf eraan te herinneren dat ik mijn punt in contact moet brengen met het doel.

- Geen verwachtingen. Verwachtingen hebben over het resultaat van een wedstrijd, of het nu gaat om winnen of verliezen, kan een gevaarlijke, zelf-saboterende gewoonte zijn. Schermers hebben de neiging om "door de bewegingen te gaan" en verwachten dat de treffers naar hen toe komen. Verwachtingen hebben kan leiden tot teleurstelling in een verlies, of het niet nemen van krediet voor een "gelukkige" overwinning. Elke keer je uiterste best doen tegen elke tegenstander maakt je los van elke emotionele binding aan een resultaat van een wedstrijd. Winnen is verdiend, en verliezen bouwt ervaring op.

- Je aandacht graag. Er zijn veel dingen die je kunnen afleiden terwijl je aan het schermen bent, maar niets is zo afleidend als verliezen. Dit is vooral waar als je iemand schermt waarvan je denkt dat je hem moet verslaan. Het is op zulke momenten dat je je moet concentreren op wat je moet doen om de slag te krijgen. Dit kan zijn afstand houden, de kling van je tegenstander in een bepaalde lijn nemen, of een parade-riposte opzetten. In de wedstrijd blijven zonder je zorgen te maken over de score kan een zeer effectief hulpmiddel zijn.

Het kan moeilijk zijn om je te concentreren op je spel, vooral als je aan het verliezen bent, mensen naar je kijken, je coach tegen je schreeuwt, of als je pijn hebt. Je kunt deze en andere afleidingen blokkeren door je signaalwoorden te oefenen, geen verwachtingen te hebben over het resultaat van de wedstrijd en je te concentreren op hoe je elke aanraking krijgt. Het kan je emotioneel gescheiden houden van winst of verlies, en je de mogelijkheid geven om het meeste uit elke wedstrijd te halen.

4) Omgaan met tegenslag

Het is al zo vaak gezien. Een schermer kan het moeilijk hebben in een zwaar duel, maar zit wel in de wedstrijd. Dan gaat er uit het niets één ding mis en ontploffen ze in een vlaag van woede, of gaan ze mentaal kapot. Als je op alles voorbereid bent, ben je je concurrentie voor. Het verfijnen van deze vaardigheid houdt in dat je leert over controle en hoe zwaar het je vermogen beïnvloedt om je hoofd in de aanval te houden.

 

Tot slot. Probeer deze mentale fouten te vermijden…

1) Onrealistische verwachtingen hebben.

Dit kan op twee manieren gebeuren: verwachten te winnen of verwachten te verliezen. Beide kunnen slecht zijn. Leren schermen zonder verwachtingen kan je bevrijden van de druk die je op jezelf legt om te winnen, of niet te verliezen.

 

2) Zich zorgen maken over wat anderen denken.

Sommige schermers maken zich vaak zorgen over wat hun coach, ouders en/of teamgenoten van hen zullen denken. We hebben de neiging om genoeg druk op onszelf te leggen; druk van anderen is meestal niet nuttig.

 

3) Je emoties de overhand laten nemen.

Dit is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Schermen is een zeer cognitieve sport, die kan stimuleren hoe je je voelt over bepaalde situaties en bepaalde mensen. Of je nu boos, verdrietig of gefrustreerd bent, als je de controle over je emoties verliest, kun je onbedoeld obstakels opwerpen voor het bereiken van je potentieel.

 

4) Overtraining.

Schermers hebben de neiging om te overdrijven en hun training niet te plannen. Het komt ook vaak voor dat schermers hun training vlak voor een toernooi "proppen". Dit weerspiegelt een slechte planning van hun seizoen.

 

Net als het leren beheersen van een parade of het herkennen van de juiste aanvalsafstand, vereist het ontwikkelen van elk van deze elementen toewijding, discipline en herhaling.

Door deze mentale voorbereidingsvaardigheden te leren, kan het zeker lonen om de moeite te nemen om je algehele schermspel te verbeteren!